Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Снимката, за която искам да говоря

Дълго време не проявявах интерес да обработвам фотографиите си. На първата среща „Фотография и психоанализа” ми зададоха такъв въпрос; отговаряйки, с изненада установих, че не само нямам желание, но и имам съпротива срещу това, сякаш се страхувам да не разваля запечатания момент, да не наруша автентичността на получилата се снимка. 

Постепенно научих някои „приемливи” за мен техники, главно около кадрирането на снимката и осветлението, които й придават по-голяма яснота и изразителност. Новите умения ме радваха, но не ме увличаха. До миналото лято, когато, експериментирайки с познати и непознати възможности на обработващата програма, случайно попаднах на нов, неподозиран резултат: не просто по-различна от първоначалната снимка, а едно съвсем различно изображение - неповторима композиция от форми и цвят със собствена естетическа стойност. Снимката - защото това, което виждате, е снимка - не просто беше променена, тя беше преобразена. Обработката се беше превърнала в изработка, а техническата процедура – в съзидателен процес. 

Оттогава не спирам да експериментирам с откритието си, въодушевена от трансформацията на видимото и невидимото, завладяна от възнаграждаващото се очакване на това, което се появява от играта с осветеността на фотографското изображение. 

Автор-текст: Катя Стойчева

Фотография: Катя Стойчева

 

Ето ни и нас

  • ул. "Шандор Петьофи" 25, ет.1
    София, България
  • ПК: 1000
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.