Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Още

Източник: www.nmd.bg

Интервю с д-р Весела Банова за Национална мрежа за децата

Може ли та твърдим, че практиката на телесното  наказание е по-широко разпространена в България от другите европейски страни?

-По-скоро бих формулирала въпроса така: можем ли да твърдим, че практиката на телесното наказание се възприема като естествена възпитателна мярка много по-често в България, отколкото в другите европейски страни. И тогава отговорът е „да“. Да се прибягва да телесно наказание и да се крещи на детето е нещо, с което сме свикнали в България. В много европейски страни самата културална норма на възпитание изключва телесното наказание и крещенето на детето.

Защо родителите избират тази възпитателна мярка?

Източник: http://zdravodete.bg 

 

Интервю с Весела Банова,психоаналитик, доктор по социология, управител на Психоаналитичен институт ТОЛК

 

Как се развива сексуалността при малките деца?

На Зигмунд Фройд дължим откритието за спецификата на детската сексуалност. Той поставя началото на едно ново мислене и отношение към бебето и малкото дете. Сексуално той нарича това, което носи удовлетворение на тялото. Изучавайки детето, Фройд открива, че сексуалното съществува във всички отвори на тялото, на всички места, където е стимулирано от физиологични функции.

 

Весела Банова е терапевтичен директор на Сдружение „Дете и пространство”. То се създава през 2004 г. в резултат от френско-българския обучителен проект „Да растеш без родители”. Вторият проект „Детето и неговите симптоми“ обучава специалисти от цяла България, работещи в домове и в дневни центрове за деца с увреждания, в ресурсни центрове, както и социални работници от отделите за закрила на детето. Сдружение „Дете и пространство“ предоставя подкрепа на деца в риск и на деца със специфични потребности и техните семейства – да се подобрят условията на живот и взаимоотношенията в обществото така, че всяко дете да има достъп до своите права. Ето какво сподели г-жа Банова по време на Кръгла маса, посветена на темата за детското и младежко психично здраве в България.

За бодлите и таралежите

Весела Банова

Източник: Портал за ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

 

Пораствайки, детето все повече започва да се откъсва от родителския авторитет и не е нормално да се преструваш на приятел на децата си, които са в пубертета

От Зора Нейкова

Източник: ЖИВОТЪТ ДНЕС

14 АПРИЛ 2015

С Весела Банова разговаря Галина Спасова

Весела Банова е клиничен психолог и психоаналитик, преподавател е в НБУ, доктор по социология. Работи активно в областта на закрилата на децата в риск. От 2002 до 2008 г. е зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008 г. работи в сдружение "Дете и пространство"  и участва в процеса на извеждането от домовете на децата в риск. Председател е на Националната мрежа за децата и на Българското общество за лаканианска психоанализа. Редактор и съставител на 17 сборника и наръчници в областта на  приложната психоанализа и работата с деца в риск, ранното и предучилищното детство.  

Ето ни и нас

  • ул. "Шандор Петьофи" 25, ет.1
    София, България
  • ПК: 1000
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.